Faház festése hőszigetelő festékkel

Mire figyeljünk faházak felújításakor?

A fa évezredek óta természetes alapanyagként szolgál az építkezés, vagy például a lakberendezés során. A tulajdonosok elsősorban hétvégi házként vagy nyaralóként döntenek mellette, de a rönkházak már állandó lakóhelyként is megállják helyüket. A fából készült ingatlanok nem csak tökéletesen illeszkednek természetes környezetükbe, de gyorsan felhúzhatóak és kétségkívül otthonos érzést keltenek. Ez azonban csak akkor marad meg hosszú távon is, ha a fa a megfelelő gondoskodást kapja időről-időre.

Felújítással az időtálló minőségéért

Mivel élő anyagról van szó esetében, így a hőmérséklet, a nedvesség és persze ezekkel együtt az idő vasfoga is nyomot hagyhat rajta. Tény viszont, hogy ha folyamatosan odafigyelünk a felújításra, nem hanyagoljuk el a karbantartást, akkor időtálló minőséget és igazi esztétikai élményt kaphatunk ezért cserébe. Ugyan a hagyományos faházakat általában 50 évre tervezik, de a megfelelő karbantartással és felhasznált anyagokkal ez az idő messze kitolható. De mégis milyen alapanyagot érdemes választani a néhány évente aktuálissá váló felújítás során?

Minden az alapoknál kezdődik!

Mielőtt bármilyen felújító bevonattal kezelnénk a fa felületét, nagyon fontos annak alapos előkészítése. A szennyeződéseket általában egyszerűen eltávolíthatjuk, a gyantás foltok esetében pedig az észteres hígító ajánlott. Ha ezeket a munkálatokat elhanyagoljuk, akkor csíkos, foltos lehet a végeredmény, amely korántsem esztétikus látvány.

Miután a felületet megtisztítottuk, jöhet a kefélés és a csiszolás, amellyel egyenletes felületet képezhetünk. Mivel a fa alapanyagra jelentős hatással van az időjárás, ezért az szárazzá válhat, és réseiben nem csak a por, de a különféle darabos szennyeződések is megülhetnek. Ezektől kefe használatával szabadulhatunk meg, amelyet azonban érdemes óvatosan használni, hogy ne okozzunk sérülést az egyébként is kiszáradt faanyagon.

Konzerválástól a vastaglazúrig

Mielőtt bármilyen bevonat rákerülne a fára, fontos annak konzerválása színtelen alapozó, vagy alap lazúr használatával. Ez nélkülözhetetlen az időtálló minőség érdekében, de azt fontos tudni, hogy nem véd az UV sugarak ellen. Ha viszont az alapozást követően sötét színű lazúrt használunk és azzal több soron is átkenjük a fát, akkor már jó eséllyel kaphatunk egy UV álló bevonatot. Mielőtt újabb réteget vinnénk fel, mindig tartsuk be a gyártók által javasolt száradási időt, hiszen csak így várhatjuk el az ígért minőséget az alapanyagoktól.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az alaposság fontosságát, így a faelemek találkozási pontjainál célszerű különösen figyelni a lazúr felvitelére, és annak a résekbe való bedolgozására. Ellenkező esetben ugyanis ez a terület fokozottan kitett a nedvességnek, és ezzel együtt a korhadásnak is.

A kellő vastagságban felvitt lazúr gondoskodik arról, hogy a bevonat teljesen fedjen. Választhatunk matt fényű bevonatot, de a fényesebb hatás kedvelői számára a vastaglazúr javasolt. Az oldószeres bevonók ajánlottak a külső felületekre, a vizes alapú szereket a szakemberek inkább csak a nyers fa kezelésre ajánlják.

Hőszigetelő falfesték faházak felújításához

A hagyományos ingatlanok esetében kiváló eredményekkel használt hőszigetelő falfesték faházak esetében is alkalmas a felújításra. A Protektor festékcsalád rugalmas bevonatot képez a felületen és gondoskodik a hőszigetelés megvalósításáról is. Ilyenkor a nyers fáig letisztított elemeket mélyalapozóval, majd a hőszigetelő bevonattal kell kezelni.

S hogy minek köszönheti különlegességét a Protektor? A benne megtalálható nanogömbök gondoskodnak arról, hogy nyáron az ingatlanban hűvösebb, télen pedig melegebb legyen. A kötőanyagnak köszönhetően a festék rugalmas bevonatként feszül a homlokzatra, és tökéletes védelmet biztosít a repedések és így a faanyagot károsító nedvesség ellen. Ugyanakkor a felhólyagosodásnak és a kiszáradásnak is búcsút lehet mondani a korszerű alapanyag használatával. Mindössze két réteg felvitele elegendőnek bizonyul, a végeredmény pedig esztétikailag és funkcióját illetően is magáért beszél.

Scroll to Top