Lüdenstein Műemléki Referencia (D) – Németország

Műemlékvédelem – németországi referencia

 

Referencia objektum: Lüdenscheid Schützentrum
A kivitelezés dokumentálása.
Referencia címe:  Reckenstraße 6.
585511 Lüdenscheid, Westfalen

Tisztítás

2007.09.04-05. – A tisztításra 200°C hőmérsékletű vízzel került sor 110 bar nyomás mellett.Csak a málló részek kerültek eltávolításra.A Protektor hőszigetelő bevonat bizonyított tartósságára tekintettel ez esetben a torony teljes újravakolásától el lehet tekinteni.

 Alapozás egy bevonatkitöltővel

Bevonatkitöltő – kvarctöltésű, fehér pigmentált akril kopolimer bázisú;
Tapadóhídként és repedéskitöltőként szolgál.
A fehér pigmenttartalom által foltmentes alap jön létre, ez fontos, mert különféle építő- és bevonóanyagok kerültek felhasználásra.
A bevonatkitöltő által az egyenletes tapadás biztosított.

 Vakolat és stukkókészítés

2007.09.10-21.
Csak egy kitöltőanyag került használatra.
A kiválasztás szempontjai:

  1. Jó tapadási tulajdonságok
  2. Műgyanta fedőképesség
  3. Minden rétegvastagságnál 1 napot követően
  4. Fehér alaptónus – jobb lefedettség
  5. Diffúzióra nyitott

 Bevonatkitöltő az új vakolat felett

Minden újonnan épített rész újra el lesz látva bevonat kitöltőval, mint tapadóanyaggal az egyenletes tapadást biztosítandó.

 

Szünet

Munkaszünet a 2007 október 12-ig a tetőn folyó átépítési munkálatok miatt. A bevonatkitöltő anyag megakadályozta, hogy az erős szél és csapadék átnedvesítse a felületet. A munka újrafelvételénél az esetlegesen átázott felületek még egyszer le lettek kezelve bevonatkitöltővel.

Bevonat Protektor hőszigetelő bevonattal

Csak december közepén lehetett a bevonat munkálatait befejezni.

     Legelső festékréteg

Előkészítés: Fagyálló hozzáadása a gyártó vezető vegyészével egyetértésben szükséges volt, mivel az éjszakai hőmérsékleti értékek már tartósan +5°C alá estek. Intenzív keverés előfeltétel, minimum 2 percig. Egy 0,0019-es fúvókával ellátott airless készülékkel maximum 90 bar nyomással és 200C-os előtemperált tömlővel kerül sor a munkára. A torony mind a négy oldalán törés nélküli fehér színű réteg kerül felhordásra. A stukkómunkáknál, kiálló részeknél, ablakpárkányoknál, stb. ecsettel minden kritikus pont átvizsgálásra kerül és a le nem fedett helyek feltöltésre kerülnek. Rétegvastagság: kb. 300 /µm.

Második festékréteg

A még nedves bevonatrétegre még egyszer egy nagyon vékony réteg kerül fel fúvásra az egyenetlenségek kiegyenlítése céljából.Teljes rétegvastagság kb. 400 / µm.

Harmadik festékréteg

Minden, színenként elkülönülő rész hengerrel illetve ecsettel kerül lefestésre. 48 óra várakozásra volt szükség a keramikus bevonat teljes megkötéséhez. A fedőképesség nagyon jó volt s így egy réteg elegendő volt a kívánt színhatás eléréséhez.

      Homlokzat vizsgálata, az állványhorony lyukak kijavítása és betömése

2008. májusban egy emelő segítségével a homlokzatot még egyszer pontosan át kell vizsgálni.  Ennek során szakvéleményt kell készíteni a lehetséges károkról és azokat ki kell javítani. Egy sérülés az állvány elbontása során keletkezett. Ennek során az állványhornyot Protektorral  zártuk le.

Az alábbiakban megtekintheti a Protektor műemlék felújítási projektről készült összes felvételt.

 

Ha Ön is megoldást keres a műemlék épületek problémás hőszigetelésére és hosszútávú megóvására, akkor töltse ki az alábbi ajánlatkérő űrlapot:

Scroll to Top