Bababarát festék – az egészséges babaszobáért

Rendezzük be a babaszobát! Mire érdemes figyelni?

Gyerekszoba festése

Amikor előkészítjük legújabb családtagunk számára azt a helyet, ahol élete első éveit fogja tölteni, minél jobb körülményeket szeretnénk neki biztosítani. Arra törekszünk, hogy mutatós, egyedi szobával fogadjuk a kis jövevényt.

Mind emellett mindannyiunk számára fontosak lehetnek a költséghatékony és környezetbarát megoldások.

Nem árt vigyázni azonban, mert a nem megfelelő festékválasztás keresztülhúzhatja számításainkat!

Bizonyos festékek száradás után is bocsáthatnak ki káros anyagokat, megtelepedhetnek benne a kórokozók és számos festék még ráadásul nehezen is tisztítható, ami enyhén szólva nem előnyös egy kisgyermek szobájában.

Íme néhány hasznos tanács egy tuti babaszoba berendezéshez:

Tudta Ön, hogy az egyik legnagyobb egészségkárosító lehet a benti levegő?

Az amerikai EPA (környezetvédelmi szervezet) megállapításai szerint a benti levegő lehet az egyik legfőbb dolog, ami, köszönhetően a sok festéknek, lakknak és oldószernek, az egészségünket károsíthatja. A VOC a Volatile Organic Compound rövidítése, amely azt jelenti illékony szerves vegyületek, ezek sajnos hagyományosan az olaj alapú festékek egyik fő alkotóelemei és még a latex alapú festékekben is megtalálhatóak.

A festékben található VOC asztmás rohamokat válthat ki, irritálhatja a szemet és egyéb légzési zavart is okozhat. A látszólag megmagyarázhatatlan hányinger és szédülés mögött is állhat a VOC. Hosszútávon pedig növelheti a máj és vesebetegségek kialakulásának kockázatát és még a daganatos megbetegedések kockázatát is.

Mi a VOC? Volatile Organic Compound, azaz illékony szerves vegyület

A szakirodalomban VOC (Volatile Organic Compound) néven emlegetett vegyületek gyűjtőfogalma alatt a levegőben előforduló szennyező szénhidrogén származékokat értjük (a metán kivételével). A levegőben a napsugárzás hatására a VOC-vegyületek a nitrogén-oxidokkal reakcióba lépve részt vesznek a fotokémiai füstköd kialakulásában. Egy részük rákkeltő hatású, kibocsátásukat nemzetközi szerződések szabályozzák. Forrásuk részben természetes, de a VOC szennyezés meghatározó része az autók kipufogó gázaiból ered, az üzemanyagok tökéletlen elégésével összefüggésben. További részük az üzemanyagok tankolása, esetleges elfolyása, illetve az üzemanyag tankokból történő párolgásából származik.

Az illékony szerves vegyületek közt sok olyan van, amely károsítja az egészséget, illetve a környezetet. Ezek a vegyületek sokfélék lehetnek és szinte mindenhol megtalálhatóak. Vannak köztük mesterséges, illetve a természetben előforduló anyagok. A VOC általában nem okoz heveny mérgezést, hanem hosszútávon fejtik ki egészségkárosító hatásukat. Mivel általában alacsony koncentrációban találhatóak meg és a tünetek csak lassan alakulnak ki, nehéz a VOC-k és hatásuk tanulmányozása.

Egy jó ajánlat: az alacsony VOC tartalmú beltéri és kültéri festék

A Green Seal non-profit, független környezetvédelmi szervezet 2006-os nyilatkozata a Latex festékek VOC kibocsátásáról

„Noha jelentősen csökkentek a festékekben található toxikus anyagok az elmúlt években az új törvényeknek köszönhetően, főleg a latex festékek továbbra is számos káros anyagot bocsátanak ki száradás közben, míg további anyagok szagtalanul, de folyamatosan ürülnek a levegőbe. A Sparks 1999-es számításai szerint a falfesték VOC kibocsátásának több, mint 50%-a a felvitel után számított első év után történik. A vizsgált anyagok közt megtalálhatjuk a ethylene glycol, propylene glycol, Texanol®, és butoxyethanol -t.”

A kerámia falfestékről – Takarékoskodjunk és óvjuk a környezetet!

Egy új családtag érkezése a mai világban számos megoldandó feladatot vet fel. Takarékoskodnunk kell és ilyenkor fel merülhet bennünk az is, hogy a Földünk jövőjére is gondolnunk kell, hiszen itt fognak gyermekeink felnőni.

A legújabb alternatíva a kültéri és beltéri festékekben a kerámia festék. A Protektor beltéri falfesték  0,000 g/L VOC kibocsátással büszkélkedhet. És ami még fontosabb, a kerámia festék kiválóan véd a penész ellen is (mikrobiológiai vizsgálatok alapján – bizonyos körülmények között), a penészképződés kockázatát jelentősen lecsökkenti*. Így nagyszerű választás babaszoba festéshez!

Milyen előnyei vannak még a kerámia festéknek?

Az apró, gömb alakú kerámia gyöngyök feszítik ki a pigmentet a festékben. Ezek a pigment hordozó gyöngyök olyan picik, hogy ha kézben fognánk őket, olyanok lennének, mint a liszt, vagy nagyon finom homokszemcsék.

Ez miért számít? Hát, rajzolt már az Ön gyereke a falra?

Tisztítható festék falra

A különbség a „töltelék anyag.” szerkezetében rejlik. Hagyományosan a hordozó általában olyan anyagokból készül, mint agyag, zsírkő, kréta vagy egyéb szerves anyagból. Ezekkel az a gond, hogy recés szélűek, és a durva, egyenetlen felületbe könnyen beleágyazódik a piszok és így gondok lesznek a súrolással. Egy hagyományos festék felülete ilyenkor igencsak roncsolódik. De nem így a Protektor festéké! A Protektor beltéri falfesték jó dörzsállósága miatt Ön lényegesen könnyebben tudja letisztítani a Protektorral lefestett felületet, mint sok más hagyományos festék felületét.

Mire jók még a gyöngyök?

A kerámiabevonat hővisszaverő tulajdonságából adódó sugárzó hő orvosi szakvélemények szerint is jóval egészségesebb, mint a pontszerű fűtés. A festék – hőkamerás mérések alapján – hozzájárul az egyenletes hő eloszláshoz.

Arról nem is beszélve, hogy ami kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe és emellett még energiatakarékos is, az a Földünknek is jó. Erre is gondolnunk kell, hiszen itt élünk, és a gyermekeink itt fognak felnőni.

Most, hogy ismeri az egészségügyi, anyagi és környezetvédelmi előnyöket, reméljük sikerült meggyőzni Önt a Protektor kerámiaalapú hőszigetelő festékei mellett. Még mielőtt belevágnak a babaszoba projektbe, engedjen még meg néhány tippet a tökéletes gyermekszoba kialakításához!

Fessünk ki! De hogyan?

Ha úgy döntött, hogy maga festi ki a babaszobát, ez esetben is tudunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni. Könnyűnek hangzik, de tudta Ön, hogy van egy helyes ecsetkezelési technika?

Nem viccelünk, van egy módja, hogy hogyan fogjuk meg az ecsetet és hogy hogyan vigyük fel rá a festéket. Használhatunk festékes vödröt, vagy egyszerűen felvihetjük a festéket az eredeti csomagolásból

Festés menete:

  • Az ecsetet úgy mártsuk a vödörbe, hogy a sörték 1/3-át fedje, így nem lesz túltelített az ecsetünk és nem fog csöpögni. Kocogtassuk az ecset mindkét oldalát a vödör széléhez, így a sörték belseje is megtelik festékkel. A felesleget ne húzzuk le a vödör szélén!
  • Ha Ön jobbkezes kezdje a szoba felső sarkával és haladjon balról jobbra. Ha Ön balkezes értelemszerűen haladjon az ellenkező irányban. Így jobb rálátása lesz a munkájára.
  • Általában érdemes egy hengert használunk a nagy falfelületekre és az ecsetet pedig a szoba sarkaihoz, illetve ablakok és ajtók köré, mivel ez aprólékosabb munkát jelent. Ezért is, használja az ecset vékonyabb szélét!
  • Ha a sarkakban 2 szín találkozik, nem baj, sőt hasznos lehet, ha a világosabb szín kifut a sötétebb alá. A sötétebb szín fedni fogja azt és nem kell tartani attól, hogy a világosabb szín nem fedi a kívánt területet és a sötétebb szín nem látszik ki a világos alól.
  • Ha ecsettel festünk, tartsuk 45 fokos szögben és átlós vonásokkal vigyük fel a festéket! Ha már felkerült a festék, még ki kell simítanunk. Ehhez kell némi ügyesség! Hosszú, finom, különböző irányú vonásokkal tüntessük el a látható ecsetnyomokat. Minden vonás végén emeljük meg egy kicsit az ecsetet
  • Illetve, ne felejtsünk el színkört használni! A színek és árnyalatok összehangolásának elengedhetetlen eszköze

Merítsen ihletett ebből a néhány szép, ötletes és egyedi babaszoba dekor-galériából!

Rózsaszín álom

Ha szereti a rózsaszínt, de nem akar túl cukormázas végeredményt, egyenlítse ki szürkékkel és barnákkal egy ízlésesen kislányos szobaért.

Kettő az egyben

Lányos eleganciát sugalló szobát akartunk kislányunknak, de el akartuk kerülni a rózsaszín t, hogy más funkciót is betölthessen a szoba. Hiszen ha vendégszobaként használjuk időnként, nem biztos, hogy szerencsés a rózsaszín.

Egyszerűen nagyszerű

Olyan szín sémát akartunk, amihez szinte bármilyen szín és árnyalat megy. Semmiképpen sem akartam a szokásos, halvány, pasztell „babaszíneket” inkább ütős, élénk színeket választottam. Ezek vidám hangulatot adnak a babaszobának.

További ötletekért katt ide!

Máris van egy jó ötlete? Kezdje a Protektor védőfestékek egyedi színeivel!

Tudja meg, mennyiért juthat hozzá az egészség- és bababarát, VOC-mentes festékhez!

* FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A   Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés  újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt. Egyedi esetek, nem lehet általános érvényűként minden épületre kivetíteni.

További fontos tudnivalók a Protektor festékről >>

Scroll to Top