Favédelem

Tudjon meg többet a favédelemről

Fahát kívülről

Ön is kedveli lakása belső vagy külső felületein a faborítást? Fából van kerítése, gerendája, melléképülete, esetleg egész háza? Ön is úgy gondolja, hogy a fa az egyik legrégebbi, ezáltal legtermészetesebb, legesztétikusabb és legegészségesebb építőanyag, épp ezért alkalmazza Ön is?

Ha e kérdések bármelyikére is igennel válaszolt, akkor bizonyára érdekli, hogyan teheti még szebbé és tartósabbá fafelületeit. Olvasson hát tovább!

Milyen veszélyek leselkednek a fára? – A szakember elárulja

Amikor az embereket a favédelemmel kapcsolatosan a fák veszélyeiről kérdezzük, az egyik legkézenfekvőbb válasz a mechanikai behatások szoktak lenni, pl. karcolódás, horpadás, egyéb sérülés. Egy másik hétköznapi, ugyanakkor nem kevéssé fenyegető fizikai behatás, ami érheti a fafelületeket, az a nedvesség. A csapadék, a levegő magas páratartalma hatására idővel nem csak megrepedeznek és elszíneződnek a fafelületek, hanem megjelennek a kártevők is. Ezért nélkülözhetetlen a favédelem, a fa felületkezelése.

Fakorlát - régi és új
Fakorlát (régi és új) – Az időjárás gyorsan tönkreteheti a faanyagokat

Szintén időjárási károsító tényező még az UV-sugárzás: a napsugárzás hatására, ahogy az emberi bőr leég, sérül az erős UV-sugárzás miatt, úgy a kezeletlen fafelületek is megsínylik a sugarakat: megszürkülnek, roncsolódnak. Ahogy a bőrnek a naptejre, a fának favédelemre, felületkezelésre van szüksége! Azonban nem csak az időjárás révén károsodhat a fa, hanem újabb fenyegető veszély a biológiai károsodás, ennek jeles képviselői a baktériumok, a gombák és a rovarok. Lássuk, melyek azok, amelyekre feltétlen figyelnünk kell a favédelem során!

A 4 legveszedelmesebb gombafajta, ami veszélyezteti fafelületeinket

 • Kék gombák: a fa elszíneződését okozzák, az elveszti természetes kinézetét, elkékül, ezáltal veszít esztétikai értékéből
 • Könnyező házigomba: barna rothadást, korhadást, majd a fa teljes szétesését okozza. Mindemellett „ténykedései” erőteljes korhadás szaggal járnak. Könnyen szétterjed, ezért különösen fontos megelőzése és kezelése.
 • Pincegomba: nedvességkedvelő, szintén korhadást okoz.
 • Fenyő lemezestapló: a repedéseken át fertőzi meg a faanyagot, mely így belülről korhad el, majd szétesik.

Az 5 legelterjedtebb kártevő rovar, amiket nem vehetünk figyelmen kívül ha a favédelemről beszélünk

Szú fában
Szú fában
 • Közönséges rágcsálóbogár (szú): a régi, korhadt vagy sérült fában található meg leginkább.
 • Szíjácsbogár: a tölgyfából készült parketta nagy ellensége.
 • Fadarázs: nem csak a fára jelent veszélyt, hanem a fát burkoló anyagon is átfúrják magukat: textílián, linóleumon, vakolaton, de még a fém sem állítja meg őket.
 • Házi cincér: lárvája károsítja a fát (a beépített fenyőt különösen kedveli), rágásával kiterjedt vájatokat képez abban.
 • Kopogóbogarak: lassan, de biztosan károsítják a faanyagokat, födémeket, fatárgyakat.

Mit lehet tenni a fa roncsolódása ellen? – A favédelem rejtelmei

A favédelem a fa kivágástól kezdve nagyon fontos feladat. Nem mindegy például, hogy mely évszakban termelik ki a fát, a nyáron kidöntött faanyag romlása körülbelül négyszer olyan gyorsan indul meg, mint a télen kivágottaké. Fontos még, hogy a kitermelt rönköket ne közvetlenül a talajon tárolják, ugyanis akkor garantált, hogy birtokba veszik azokat a gombák és a rovarok. Máglyaszerűen egymásra kell őket rakni, és alátétfákat kell használni. Jó megoldás még károsodás elkerülésére a víz alatti tárolás, ez azonban hosszabb idő esetén a fa elszíneződését okozhatja. A rönköket javallott minél előbb feldolgozni.

A legfontosabb tudnivalók, amiket Ön is megtehet a favédelem érdekében

A faanyag tárolásának 3 kulcsfontosságú alapszabálya, hogy megőrizhessük eredeti állapotát

 • Először is gondosan kell kiválasztani a beépítendő faanyagot, hogy az egészséges legyen!
 • Ha lehet, védjük a fát a környezeti hatásoktól takarólemezekkel, fóliával, egyéb vízhatlan eszközökkel!
 • Ügyeljünk arra, ha érheti csapadék a faelemeket, a víz semmiképp ne állhasson meg rajtuk!  Kerüljük ezért a vízszintes elhelyezést, alakítsunk ki minél lejtősebb felületeket, amin a lehető legrövidebb úton lefolyhatnak a cseppek!

Tények amiket feltétlenül tudni kell a beépített fa védelméről

Hogy hosszan gyönyörködhessünk fafelületeinkben és sokáig élvezhessük az általuk nyújtott előnyöket, gondos ápolással kell időtállóvá tennünk őket. Ehhez többféle felületkezelő anyag is rendelkezésünkre áll. Egyik a lazúrfesték, ami egy nyitott pórusokkal rendelkező áttetsző anyag, mely vékony réteget von a fára, ezáltal pigmentjei segítségével védelmet nyújt a napsütésből származó roncsoló UV-sugárzás ellen.

Lehetőséget nyújt arra, hogy több soron is le lehessen festeni a fát hasonló anyaggal anélkül, hogy a régebbi réteget le kellene csiszolni. Ez praktikus tulajdonság lehet azt figyelembe véve, hogy legkésőbb 3 évente újra le kell kezelni a lazúrral lekent fát, hogy továbbra is a kellő mértékű favédelmet nyújthassa. Másik széles körben elterjedt favédelmi szer a lakkfesték, amit átlátszó lakk és pigmentek alkotnak.

Hasonlóan a lazúrfestékhez, ez is ellenállóbbá teszi a fát, és egy fényes bevonatot ad neki, viszont amiben különböznek, hogy a lakkfesték egy vastagabb réteget képez, ami nem engedi át a nedvességet. Hátránya, hogy ha újra akarjuk kenni – amit 3 évente meg is kell tenni – , először be kell csiszolni vagy akár teljesen el kell távolítani a régebbi réteget. Egy még nem túl elterjedt, de sok lehetőséget rejtő megoldás a kerámiatartalmú festék használata. Ez egy hosszan tartó, bőrszerű bevonatot képez a fafelületen, így azt öregbítéses teszteredmények alapján akár 30 évig nem kell újra lekezelni.

Nagyobb fafelületekhez (pl. faházak teljes külső vagy belső oldala, több tíz négyzetméter kiterjedésű faburkolat, stb.) kiemelten ajánlott, mert rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben. Nem hallott még a kerámiatartalmú fafestékről? Bővebben itt: hőszigetelő fafesték olvashat róla.

A legmegfelelőbb termék kiválasztásának 6 alapszabálya, hogy később se lepődjünk meg

Először is azt vegyük figyelembe, hogy minél szélesebb körű, és minél ellenállóbb védelmet biztosítson az adott anyag. Pergesse le a vizet, védjen az UV-sugárzás ellen, ne legyen sérülékeny a kezelt felület.

 • Legyen tartós a kezelés, lehetőleg ne kelljen évente megismételni.
 • Tapadjon jól, ne peregjen le a fafelületről.
 • Legyen esztétikus.
 • Legyen minél inkább egészség- és környezetbarát.
 • Egyszerűen kezelhető legyen.

Mutass gyorsan valamit, amire ez mind igaz!

5 hasznos tanács a favédelemmel kapcsolatosan

 • A favédelem első szabálya: Faanyagot tartalmazó padlót ne takarjunk le olyan anyaggal, ami nem ereszti át a párát (pl. PVC szőnyeg)!
 • A favédelem második szabálya: A frissen lerakott parkettát minimum fél év elteltével lakkozzuk csak le!
 • A favédelem harmadik szabálya: Vizes használatú helyiségekben (pl. fürdőszoba) nem javasolt faanyagú padlózatot vagy födémszerkezetet építtetni, amennyiben mégis ez a helyzet áll fenn, kérjük hozzáértő szakember segítségét!
 • A favédelem negyedik szabálya: A fát mindig száraz, átszellőző módon kell beépíteni!
 • A favédelem ötödik szabálya: Tetőépítéshez szükséges faanyagunk védelméről kérjünk műbizonylatot, szükség esetén vizsgáltassuk be!

Favédelemmel kapcsolatos vélemény 

„Még jó pár évvel ezelőtt az egész családunknak volt szerencséje elutazni Németországba, Feketeerdőbe. Ott látta nagyapám azokat a jellegzetes takaros faházakat, melyek teljesen megváltoztatták az otthonról alkotott véleményét. …

„… Fejébe vette, hogy eladja a házát, és egy ilyen alpesi jellegű faházat építtet magának valahol, és ott éli le élete hátralevő részét. 3 év alatt sikerült összegyűjtenie hozzá az anyagiakat, további egy évbe telt, mire elkészült a kis faház, és beköltözhetett. Mondanom se kell, volt nagy boldogság! Még egy nagy családi vendégséget is szervezett új háza tiszteletére. … „

” … Viszont a rá következő esős ősz, és kemény tél után jóval alább hagyott öröme, ugyanis észrevette, hogy a zord időjárás alaposan megrongálta házát, és rengeteg pénzre lett volna szüksége, hogy az egészet felújíttassa. … „

„… Megkért, hogy nézzek utána az interneten, milyen olcsóbb megoldások lehetnének, mert ő nem nagyon tudja kezelni a számítógépet. A neten bukkantam rá egy oldalra, ahol egy különleges hőszigetelő festéket reklámoztak, ami kültéri fafelületekre is kifogástalanul alkalmazható, ráadásul hőszigetel is. … „

„… Megmutattam a papának, és nagyon tetszett neki a dolog, még azon a nyáron le is festette vele a házát kívül teljesen. Nagyon meg volt elégedve az eredménnyel, annyira, hogy elhatározta, belül is lekezeli vele a házat. Ezt kapta tőlünk következő karácsonyra, hogy vettünk neki ugyanebből a jól bevált festékből beltéri változatot, és még egy ügyes festőt is szereztünk neki. Szerencsére papám jó egészségnek örvend, remélhetőleg még sok évig élvezheti kis álomházának örömeit.”

Király Nóra, 24 éves, Győr

Ön is tudni szeretné mi volt ez a festék? Kattintson érte most!

Mit tud pontosan a Protektor fafesték, ismerje meg, kattintson!

Kérjen árajánlatot erre a fantasztikus multifunkciós favédő festékre az alábbi kalkulátor segítségével:

Scroll to Top