Penészmentesítés hatékony penészmentesítő festékkel

Hogyan óvd meg az otthonod a penésztől? Három filléres penészmentesítési módszer!

Penészmentesítés

A „filléres” penészmentesítő módszerek mellett eláruljuk azt is, hogyan tudod akár tartósan (bizonyos körülmények között) eltüntetni a penészes foltokat!

Biztosan te is gyorsan felismered a penészfoltok megjelenését a falakon vagy a sarkokban. Általában szürkés-feketés réteget képeznek ezek a penészgombák. Azonban nem csak vizuálisan csúfítják el a lakásod ezek a penésztelepek, hanem más, sokkal értékesebb dolgot: az egészségedet is komolyan veszélyeztetik! (ha már megjelentek)

Vigyázz! A penész elterjedése rendkívül káros lehet a saját és a családod egészségére is!

Kisgyermekes családoknál különösen oda kel figyelni a penészmentes lakás biztosítására, mert súlyos, negatív hatással lehet a gyermek egészségére. Mi lehet fontosabb, mint a gyermeked és a saját családod egészsége?

A látszólag „patyolat” tiszta lakásomban is felütheti fejét a penész?

A penész akkor is megjelenhet, ha rendszeresen és alaposan kitakarítasz, ha alaposan felsúrolod és lemosod a csempéket és padlót! Ahhoz, hogy meg tudd előzni a penész kialakulását érdemes megértened: mitől lett penészes a lakásod?

Mi táplálja ezt a „kellemetlen lakótársat”?

Hogyan terjed a penész? Miért telepedhet meg akár a „tiszta” lakásomban is?

A penész nem más, mint a penészgombák megtelepedésének és elszaporodásának a látható és „érezhető” formája. Ezek a penész spórák mindenhol jelen vannak, ebben a pillanatban is ott szállnak a szobád levegőjében, miközben a gép előtt ülsz!

Ahhoz, hogy ezek a gombák megtelepedjenek, a penészspóráknak számukra ideális helyre kell lelniük.

Mi ad táptalajt a penészgombák megjelenésének?

A nedvesség!

A túlzottan magas páratartalom elősegíti a gombaspórák elszaporodását! Ebből következik, a vizes párás helyiségekben nagyobb eséllyel telepedhetnek meg.

A lakásod mely részeire kell jobban odafigyelned, ahol gyorsabban megjelenhet az egészségedre oly veszélyes penész? A konyhádban, a fürdőszobádban, a pincédben és a szárító helyiségedben is. Egyszerűen azért, mert ezeknek a helyiségeknek a levegője, jóval párásabb, mint a lakás többi része.

Hogyan előzheted meg penész kialakulását*, mit csinálj a sikeres penészmentesítés érdekében?

Az egyik legjobb módszer a penészmentesítésre*, ha rendszeresen szellőztetsz: fürdés után nyitva hagyod fürdőszobád ajtaját, a konyhát is érdemes jól átszellőztetni minden főzés után.

A rendszeres szellőztetés segít a páratartalom csökkentésében, így a penész kisebb eséllyel telepedhet meg!

Azonban nem csak a lakás párásabb helyiségei vannak kitéve a penész veszélyeinek, hanem a lakásod többi része is otthont adhat ennek a betolakodó életformának. A szinte légmentesen záródó, műanyag nyílászárók akadályozzák a szobák természetes szellőzését. Így, az új nyílászárók tulajdonosainak a penészmentesítés érdekében különösen érdemes odafigyelniük, hogy rendszeresen kiszellőztessék a lakásukat.

Már nálad is megjelent a penész? Akkor itt az idő a penészmentesítés elkezdésére!

Három filléres módszer penészmentesítésre:

  1. Kevesen tudják, de az ecet ilyenkor segíthet! A fürdőszobában a csempéket mosd le ecetes ronggyal, majd 10 percig hagyd „dolgozni” az ecetet.
  2. Az ammónia (ez a rendkívül szúrós szagú anyag) is segít a fürdőszobádban a megtelepedett penész eltávolításában, gyors megoldás a penészmentesítés sikeréhez. Az ammónia könnyen oldódik vízben, így a por alakban kapható anyagot elegendő feloldani és így átmosni a falakat. (2 liter vízhez adj egy pohár ammóniát)
  3. A harmadik gyors segítség lehet a szódabikarbóna alkalmazása. A szódabikarbónát keverd el nagyon kevés vízzel, majd súrolókefe és szivacs segítségével mosd át a penészes részeket. Igazán jól használható lefolyók, csapok és csempék penészmentesítésére.

A fenti penészmentesítési módszerek nagyon olcsó, de hatékony megoldások, azonban ne feledd: ezek a probléma ideiglenes megoldásában segíthetnek, végleges megoldást azonban nem nyújtanak!

Mi okozhatja a penész megjelenését?

Felmérések szerint a lakások nagy részében egy annyira nem közismert jelenség, az úgynevezett hőhidak okozzák a penész megjelenését!

Ahogyan már említettük, a penész megtelepedésében nagy szerepe van a víz jelenlétének. Ahol a fal nedves, ott nagy valószínűséggel megtelepedhetnek a spórák és elkezdenek szaporodni: megjelennek a csúnya és egészségkárosító foltok.

Sikeres penészmentesítés*? Lehetséges?

Sikeres penészmentesítés* CSAK és kizárólag, a penész megtelepedését kiváltó okok megszüntetésével érhető el! Ebben az esetben a penészképződés kockázata jelentősen csökkenthető.

A fent említett „penészmentesítő házi praktikán” egy ideig segíthetnek, azonban minél gyorsabban lépned kell, ha nem szeretnéd kockáztatni a jövőben sem a saját és a családod egészségét!

A  penészmentesítés sikerességének egyik fontos feltétele, hogy tartsd szárazon a falakat. (a szellőztetés is ezt a cél szolgálja, azonban télen nem túl költséghatékony, hogy állandóan ki kell engedni a meleget is)

Száraz falak? Igen, ez a penészmentesítés egyik alapfeltétele.

Ezt hogyan érhetem el? Most nincs lehetősségem arra, hogy nagyobb lakásátalakításba kezdjek.

Megértem, enélkül is létezik megoldás a problémádra! Nem kell „átépíteni” a lakásod, nem kell bonyolult, hetekig tartó építkezésbe kezdned, falat bontanod vagy szellőző rendszert beépítened!

Nem kell, hogy felboruljon az eddigi életed!

A penészmentesítés* megoldására Németországban fejlesztettek ki egy egyszerű eljárást, mely beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azóta sikerrel alkalmazzák már több, mint tíz éve!

Ez pedig nem más: mint a kerámiagömböket tartalmazó védőfesték, itthon Protektor festék néven vált  ismertté.

A festék szó ne zavarjon meg, itt nem hagyományos festékről van szó, a nevét onnan kapta, mert festék módjára felvihető réteget képez, de egy „közönséges” festékkel ellentétben, drasztikusan lecsökkenti a penész kialakulásénak valószínűségét!

A sikeres penészmentesítés* működési elve nagyon egyszerű: a lakások nagy részénél (akár szakszerűtlen kivitelezési eljárás miatt, akár a lakás szerkezetéből adódóan) alakulnak ki hőhidak.

Miért a lakásod sarkaiban jelenik először a penész?

A hőhidak ott jelennek meg, ahol épp ki tud szökni a meleg a lakásból. Leggyakrabban a lakás sarkainál alakulnak ki ilyen hőhidak.

Ezekben a sarkokban a levegő hőmérséklete drasztikusan csökken. A hőhidak jelenléte infra kamerával érzékelhető és látható, de ha a tenyereddel megérinted a szobád felső sarkát, te magad is érezheted, mennyivel hűvösebb ott a levegő és persze a falak is.

A lakás falának azon a részein, ahol hidegebb van, könnyen kicsapódik a levegő páratartalma.

A leggyakrabban érintett hely, a már említett sarki részek! Úgy csapódik ki a nedvesség a szobád sarkaiban lévő falrészre, ahogyan a hideg söröskorsó falára a pára! Ugyan ezt tapasztalhatod, amikor – például a kora reggeli órákban -, mezítláb rásétálsz a szépen vágott fűre. Ez a harmat jelensége: a levegő páratartalma kicsapódik a fűszálakra.

És itt ez a lényeg, emlékezz: a penész ott jelenik meg, ahol a mindenhol jelen lévő, szálló spórák nedvességre találhatnak. Vízre van szükségük ahhoz, hogy éljenek és szaporodhassanak.

Így már világos, miért a sarkokban jelentkezik a penész. A sarkokban, sokszor drasztikusan hidegebb a fal felülete, mint a környező levegő hőmérséklete!

A Protektor beltéri falfesték hőkamerás mérések alapján télen melegebbé teszi a lefestett falakat, így csökkenti a páralecsapódás, ezáltal a penészképződés kockázatát.*

A Protektor penészmentesítő festék így járul hozzá a penészmentesítéshez:

1. A festék anyagában található kerámia gömbök akár egyenletesen elvezethetik és szétoszlathatják a meleget a fal felületén. Emlékezzünk, mi kell a penész kialakulásához: 1. hideg fal – 2. kicsapódás majd a nedves fal felületén megtelepszik a penészgomba. Ennek a folyamatnak az elejébe avatkozhat be a Protektor beltéri falfesték! A penészképződés kockázata jelentősen lecsökkenhet (bizonyos körülmények között).*

2. Másrészt, a festékben található apró kerámia gömbök vissza is verik a hősugárzás egy jelentős részét a fűtött szoba irányába.

A Protektor festéknek, tehát nem csak penészmentesítő* hatása van, hanem ezzel együtt további előnyöket is biztosít:

Nézzük, miben más a Protektor festék, mint a hagyományos festékek, hogy történik a penészmentesítés:

  1. Csökkenti a penész kialakulásának a valószínűségét!
  2. További nedvesség hiányában a penészgombák szaporodási képessége jelentősen lecsökkenhet.
  3. Mivel több százféle színre kikeverhető, a Protektor festék használata után nem kell „hagyományos” festékkel is kifestened.
  4. A kerámia gömböknek köszönhetően hővisszaverő tulajdonsággal bír, vevői visszajelzések alapján akár lejjebb is tekerheted a fűtést, ezáltal csökkenhet a gázszámlád*!

Nálad is megjelent a penész? A Protektor penészmentesítő festék jelentősen csökkenti a penészképződés kockázatát (bizonyos körülmények között)!

Mondd el, mekkora a lakásod és pontosan megmondjuk, mennyibe kerülne a Protektorral történő kezelése!

Referencia:

Az alábbi képeken azt láthatod, hogy a protektor festékkel kezelt falrészeken, egy évvel a festés után SEM jelent meg a penész! A nem kezelt falrészeken azonban megjelent, nézd meg te is:

(Nagyításhoz kattints a képekre)    

Ezeket a fenti képeket az egyik vásárlónk küldte be.

Az egyik szoba kifestése után maradt egy kevés a Protektor festékből, és a maradékot elhasználta a másik szobára, de csak részben lett kifestve! A Protektor festék, egy évvel a használata után is, hatékonyan előzte meg a penész kialakulását, ahol azt használták!

Van egy festő ismerősöm, őt szoktam megbízni a festési munkákkal. Ő is ki tudja festeni a lakásom a Protektor penészmentesítő festékkel? Kell valamilyen extra tudás?

Semmiféle plusz szaktudást nem igényel a Protektor festék használata, csak annyit, amennyit bármilyen más, hagyományos festék használata megkíván. Rendkívül könnyen felhordható és kedvezőek a takarási tulajdonságai!

Én magam szeretném kipróbálni a Protektor festéket, magam is le tudom festeni a szobám falait?

Igen, amennyibe te magad szeretnéd kifesteni a laskásodat, úgy ennek semmi akadálya, ha járatos vagy a szakszerű festésben és felület-előkészítésben! Egyszerű festőhengerrel vagy ecsettel felvihető!

Teljesen egyedi színűre szeretném festeni a szobám. Bármilyen színben rendelhető!

Az alap Protektor beltéri festék fehér színű, ebből keverjük ki a kívánt színt. Világos, pasztelles, illetve maximum középerős árnyalatok közül gyakorlatilag bármilyen szín választható (NCS színkártyát használunk a színek beazonosítására), sötét, illetve nagyon élénk színek technikailag nem keverhetőek ki belőle.

Hogyan rendelhetem meg? Honnan tudom, mennyibe fog kerülni például, a nagyszobám kifestése?

Mondd el, mekkora négyzetmétert szeretnél lefesteni és kiszámoljuk neked, mennyi festékre lesz szükséged!

Jó, de annyit már most áruljatok el, többe kerül, mint egy „hagyományos” festék?

Igen, mert ez nem csak egy hagyományos festék, hanem egy olyan bevonatot képez a falfelületeken, amely tartósan és jelentősen lecsökkentheti a penészesedés kockázatát!* Mely festékként felvihető. Nem festéket kapsz, hanem egy hosszú ideig penészmentes felületet (bizonyos körülmények között)!* Dönts Te is a kipróbált és vevők tucatjainál bevált megoldás mellett.

Emlékeztetőül:

1. Penész ott alakul ki, ahol elég nedvesség van a szaporodásához.

2. Sikeres penészmentesítés a falak szárazon tartásával érhető el, ebben az eseteben nem tud a penészgomba megtelepedni!

3. A falak sarkaira, a hidegebb felületük miatt kicsapódhat a páratartalom, és megjelenhet a penész

4. A Protektor kerámia festék jelentősen csökkentheti a penészspórák megjelenését és elszaporodásának kockázatát.*

A penészmentes* lakásban biztonságban lehetsz te is és a családod is, nem kell a penész súlyos, hosszabb távon rendkívül káros hatásaitól szenveded! (A Protektor beltéri falfesték jelentősen csökkentheti a penészképződés kialakulásának kockázatát.) Az orvosok is jól ismerik a penésszel járó egészségügyi kockázatokat.

Tégy a penész ellen minél hamarabb: penészmentesítés*! Penészmentes otthon*!

*A Protektor beltéri falfesték jelentősen csökkentheti a penészesedés kockázatát, de bizonyos nagy páraterhelésnek kitett helyiségekben előfordulhat a penészképződés előfordulása Protektor festék után is. A szakszerű penészmentesítéshez kérje szakember segítségét.

Fedezze fel, hogy mennyibe kerül az Ön lakására a penészmentesítő festék!

* FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A   Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés  újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt. Egyedi esetek, nem lehet általános érvényűként minden épületre kivetíteni.

További fontos tudnivalók a Protektor festékről >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top