Hogyan válasszunk fafestéket?

Fafesték választási ötletek, tippek

Fából készült lépcső

Lakásunk, otthonunk, udvarunk építésekor, alakításakor szívesen használjuk az egyik legszebb, legkülönlegesebb, természetes anyagot, a fát. Mivel a fa elég sérülékeny anyag, így akár kültéren, akár belső térben alkalmazzuk, ki van téve a környezet káros hatásainak. Különböző növényi és állati kártevők, valamint az erős napsugárzás hamar tönkretehetik a szépen megmunkált fát. Ezért, hogy a károsodását megelőzzük, a fát gondosan le kell ápolnunk. Ennek egyik fő módja a festés. Attól függően, hogy hol és milyen külső káros hatásoknak van kitéve a fafelület három fafestéktípust, különböztetünk meg.

3 tipp, a fafesték megfelelő kiválasztásához:

  1. A vékony lazúr, amelyet a fára felhordva a felület átitatódik vele, és láthatóvá válik a fa szerkezete az évgyűrűk vonala. Ha ezt a fafestéket kültéren alkalmazzuk ajánlatos színezett fafestéket használni, mert ez jobban véd a napsugárzás káros hatásaitól. Mivel ez a fafesték vékony rétegű, ezért folyamatosan kell védeni. Ezt az eljárást ajánlatos egy év múlva elvégezni, majd két-három év múlva megint.
  2. A vastaglazúr fafesték már egy olyan réteget képez az adott felületen, amely erősebb védelmet nyújt a külső káros hatások ellen. Olyan területeken lehet jól alkalmazni, ahol erős behatások érhetik a fát.  Pl.: ütés, kopás, kisgyerekek fogdosása, házikedvencek stb. Ezzel a fafestékkel kezelt felületek szebb, szemet gyönyörködtetőbb látványt nyújtanak, mint a vékony lazúrral kezelt felületek. Kültéren való használatuknál célszerű előbb alapozó fafestékkel ellátni a kezelendő fafelületet. Ritkábban kell megismételni (két-háromévente) a festést, mint a vékony lazúrnál, ezért olyan helyeken is jól alkalmazható, amelyek az időjárás viszontagságainak kevésbé vannak kitéve.
  3. A fedőfestékek szemben a lazúrokkal, óriási színválasztékkal rendelkeznek. A fa még beépítés után is eldeformálódhat, elvetemedhet a járás illetve száraz levegő hatására. Ezért léteznek már úgynevezett rugalmas fafestékek, amelyek bizonyos mértékig követik a fa alakjának megváltozását és az időjárás okozta károknak is képesek ellenállni. A hagyományos zománcfestékek alkalmazása nem ajánlott, mivel a fa elcsavarodását követően lepattogzódhatnak a felületről.

Érdemes olyan fafestéket vásárolnunk, amely a kínálatában tartalmaz a fafestékhez tartozó alapozót is. Nagyon fontos, hogy a fára festve nem biztos, hogy teljes mértékben visszakapjuk a színminta szerinti színt. Így minden alkalommal próbafestés javasolt, ezzel elkerülve a plusz költséget és munkát!

Hogyan fessük fel a fafestéket, hogy a lehető legszebb legyen?

Fa festése - tippek

Mielőtt felvisszük a fafestéket valamely felületre, előtte alaposan elő kell készíteni a kezelendő területet. Zsírtalanítani, majd csiszolni kell az egyenetlenségek eltüntetése és a sima felület létrehozása miatt. Ezúttal is az alapozóval kell kezdeni, amely a fa apró részeit tömíti. Miután a megadott száradási idő eltelik, azután lehet felvinni az első festékréteget. Ha nem ugyanolyan anyagot használunk az újrafestéshez amilyennel előtte volt festve, akkor legtöbbször el kell távolítani az egész előző festékréteget.

Ha sérült a kezelendő terület, azt ki kell javítani, utána egy rétegben lefesteni. Ha más színre vágyunk, nem valószínű, hogy elég lesz egy réteg festék, ugyanis nem biztos, hogy lefedi az előző színt. Javasolt ilyenkor több réteg fafesték felvitele. Mivel az alapszínt befolyásolhatja, hogy milyen lesz a végeredmény, ajánlott próbafestést végezni egy kevésbé látható helyen, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett.

Tudja meg, hogy az Ön fafelületeire mennyi favédő festék szükséges!

Scroll to Top