Hogyan fessünk? Tippek kezdőknek és haladóknak!

A színek és minták kiválasztása

Egyéniségünktől függ, hogy milyen stílusokat részesítünk előnyben; azonban a színek kiválasztásánál sokszor befolyásolhat bennünket, egy külső hatás is. Esetleg vonzódunk egy-egy adott színhez vagy mintához, de ezeket beilleszteni egy elkészült helyiség összképébe nem mindig egyszerű feladat.

Berendezési ötletek

A legjobb módszer, ha többféle forrásból merítünk ihletet. Forgassuk gyakran a lakberendezési magazinokat; jegyezzük meg, hogy mi tetszik nekünk leginkább mások otthonában. Figyeljük meg a színeket és mintákat, amelyekkel a mindennapi életben találkozunk, és gondoljuk át, hogy hogyan tudnánk őket a készülő otthonunkban is alkalmazni. Csak tőlünk függ, hogy a minta kiválasztása hosszadalmas vagy egyszerű folyamat lesz-e. Miután mérlegeltük az összes variációt, korlátlan lehetőségek állnak előttünk!

A tervezés folyamata

Az összes festési  munka legfontosabb fázisa a tervezés. Az ennek során befektetett többlet- energia kamatostul megtérül a pontosan elvégzett munkával. Szó lesz az összes, a tervezéssel kapcsolatos tudnivalóról, és megismerhetjük azokat a módszereket, melyekkel megfelelően előkészíthetjük a különféle falfelületeket.

A festéssel kapcsolatos alapvető tudnivalók

A tetszetős végeredményhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő módon hordjuk fel a festéket a falakra vagy a fafelületre. A különböző szerszámok használata különböző módszert igényel. A továbbiakban megtudhatjuk, hogy hogyan használjuk helyesen a különböző eszközöket; így munkánk végeredménye biztosan megfelel majd az elvárásoknak.

Különleges módszerek

A különleges festési módszerek alkalmazása kétségkívül a munka legszórakoztatóbb része, és itt kaphatjuk a leglátványosabb végeredményt is. A különböző módszereket nehézségi sorrendben mutatjuk be, így tanulási folyamatnak is tekinthetjük a fejezetet. A speciális festési technikák mellett bemutatjuk néhány hagyományos módszer korszerű alkalmazását is. Ez a rész igazán izgalmas, és sok ötletet meríthetünk belőle.

Tervezés és előkészítés

A munka gondos megtervezése megkönnyíti az egész későbbi munkafolyamatot, és a tökéletes végeredményhez is nagymértékben hozzájárul. A munka folyamat első, elengedhetetlen lépése a színek és anyagok kiválasztása; szánjunk bőven időt rá, hogy a végső döntés meghozatala előtt alaposan átgondoljuk az Összes lehetőséget! Ezekről a témákról lesz szó a következő fejezetben; Segítséget nyújt a munkafolyamatok megválasztásához és ahhoz is, hogy a különböző anyagú felületeket a megfelelő módon készítsük elő.

Szerszámok, eszközök

Bármi legyen is a feladat, a megfelelő szerszámok segítenek abban, hogy a lehető legjobb végeredményt érjük el, ezért az eszközök kiválasztásánál soha ne kössünk kompromisszumot! Ráadásul, ha az adott feladathoz a pontosan erre a célra tervezett szerszámot használjuk, sokkal gyorsabban és könnyebben elkészülünk majd. Nem kell az összes itt bemutatott szerszámot használnunk az egyes munkáknál; de szánjunk időt egy jó festőkészlet összegyűjtésére.

A színek kiválasztása

Egy helyiség színeinek kiválasztása meglehetősen nehéz, hiszen nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk. Természetesen mindig az egyéni ízlésünk a leginkább meghatározó, de emellett szükséges, hogy tisztában legyünk a különböző minták és színkombinációk hatásaival. Ne sajnáljuk hát az időt, a színek megtervezésére.

A színkör

Az összes színt a három alapszínből, a vörösből, sárgából és kékből keverhetjük ki. A színkörben az egymással szemközti színek komplementer, míg az egymás mellettiek a viszonylagos (rokon) színek.

A fény és a színek

Ha lehetséges, a kiválasztott színeket teszteljük természetes és mesterséges fénynél egyaránt; nem is gondolnánk, hogy a fény megváltozása milyen nagymértékben befolyásolja a színek hatását!

A színösszeállítás megtervezése

 • A konkrét színösszeállítás megtervezését több tényező befolyásolja, akárcsak annak eldöntését, hogy festéket vagy tapétát használjunk-e. Ha a tapétát választjuk, nagyobb hangsúly kerül a mintákra, míg festékeknél pusztán a színek hatása érvényesül.
 • A színkompozíció kiválasztásának bevált módszere, hogy kiválasztunk egy színt, és e köré építjük a többit.
 • Praktikus szempontok: a lakás forgalmas területein a felületeknek  nagyobb igénybevételt kell elviselniük, ezért jól gondoljuk meg, hogy milyen anyagokat választunk. Fürdőszobákban vagy konyhákban nem biztos, hogy drága, finom tapétát érdemes használni. Bútorok és berendezések: a színkombinációba nem csak a falak, mennyezetek, hanem a bútorok és berendezési tárgyak is beletartoznak. Minden tárgy színét és stílusát vegyük figyelembe, amikor a végleges összképet tervezzük.

A helyiség előkészítése

A szobafestő munkálatok első lépése az adott helyiség előkészítése. Fontos, hogy legyen elég helyünk a munkához, és eltávolítsunk az útból minden akadályt. Amellett, hogy megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a munkát, a jól előkészített helyiséggel sokkal gyorsabban elkészülünk.

A helyiség kiürítése

Ideális esetben a festendő-tapétázandó helyiségből mindent el kell távolítani. Ha ez mégsem lehetséges, a következő megoldások jöhetnek szóba: Padlószőnyeg: ha a padlószőnyeget is ki akarjuk cserélni, ez a megfelelő pillanat arra, hogy felszedjük. Ha nem akarjuk kicserélni, akkor a munkák után helyezzük vissza. Maradhat azonban a helyén is, ha a munkák közben műanyag fóliával letakarjuk; a padlószőnyeg és fal csatlakozásánál ragasszuk le a védőfóliát maszkolószalaggal.

 •  Bútorzat: a lehető legtöbb bútort vigyük ki. A legnehezebb darabok a szobában maradhatnak; toljuk őket a szoba közepére, és takarjuk le fóliával. A falfelületek mellett semmi ne maradjon!
 • Dísztárgyak: hordjuk ki őket a szobából, és csak a munka befejezése után kerüljenek vissza a helyükre. A nagyobb darabokat berakhatjuk a szoba közepére tolt bútorok alá, de a tárgyak nagy részét távolítsuk el a munkaterületről.
 • A bútorok letakarásaa bútorokat átlátszó polietilén fóliával takarjuk le. Ez megvédi őket a festéktől, viszont láthatjuk, hogy mi van alattuk; ez különösen akkor fontos, ha törékeny tárgyról van szó.
 • A padló letakarása: jó minőségű fóliát használjunk, mert az olcsóbbak könnyen kiszakadnak, és átengedik a festéket. Ügyeljünk rá, hogy egészen a falig érjen a fólia.

Problémás területek

Minden felületet elő kell készíteni festéshez vagy tapétázáshoz. Amikor a szobát kiürítettük, következhet a problémás területek feltérképezése.

A mennyezeten végigfutó, viszonylag egyenes repedéseket gyakran a födémelemek mozgásai okozzák. Ha univerzális glettet használunk, a repedések hamarosan újra megjelennek, ezért azokat rugalmas tömítőanyaggal gletteljük, és utána alaptapétával ragasszuk le a mennyezetet.

Újonnan épült házakban a mennyezet ás fal csatlakozásánál kialakuló repedések általában az épület süllyedésének következményei. Régi épületeknél, ha a repedések egyre tágulnak, szükség lehet a talajsüllyedést szakértővel megvizsgáltatni. A legtöbb repedést az épület kisebb mozgásai okozzák; rugalmas glettelő anyaggal töltsük ki őket.

 • Repedések az ablakok és ajtók sarkánál: általában a nyitáskor-csukáskor keletkező mozgások következményei. Tömítésükre szintén használjunk rugalmas glettet.
 • Különösen ablakok környékén fordulhat elő beázás. A munka megkezdése előtt esetleg külső javításokra is szükség lehet. A beázást azonban kondenzáció is okozhatja.
 • A horzsolások és ütések nyomai a mindennapos használat következményei.
 • Univerzális glettel javítsuk ki ezeket.
 • Az egész padló- felületet takarjuk le műanyag fóliával.
 • Ha az ajtót is kicseréljük, most szereljük le. A felesleges csavarlyukakat tömítsük el.

A szabálytalan repedések annak jelei, hogy a vakolat mállik a falról. Ütögessük meg őket, hogy nincs-e mögöttük üreg. Ha ez a helyzet, a vakolatot el kell távolítani, ás újra kell vakolni a felületet.

A falfelület előkészítése

Falfelület előkészítése

A jó minőségű munka egyik előfeltétele, hogy sima, sík, egyenletes legyen a festék vagy tapéta fogadófelülete. A falfelület hepehupáit és egyenetlenségeit az Új felületképzés csak még jobban kihangsúlyozza, így könnyen leronthatják az összhatást. Az, hogy mennyi javításra van szükség, attól függ, hogy a legutóbbi javítás óta mekkora igénybevételnek volt kitéve a felület, Sok esetben elég egy enyhe átcsiszolás, letisztítás és némi glettelés. Ha komolyabb sérülések találhatók a felületen, szükséges lehet egyes területek újravakolása. Ne feledjük:ha tapétázott falról van szó, a régi tapétát el kell távolítani, mielőtt bármibe is belekezdenénk,

A felületről távolítsuk el a laza törmeléket, és nedvesítsük be alapozóval (egy rész PVA-műgyanta diszperzióhoz adjunk öt rész vizet). Vakolatsimítóval juttassuk a vakolóanyagot a lyukba, majd húzzuk át az acélsimítót az anyagon.

A vakolatot simítsuk el, majd egy kicsit hagyjuk száradni. Ezután nedvesítsük be az acélsimító fe ületét, és Újra húzzuk át a vakolaton. Addig folytassuk a felület „polírozását”, amíg teljesen sima nem lesz.

Gipszkarton fal javítása

A szárazon szerelt gipszfal, vagy gipszkarton válaszfalak javítása kicsit eltér a szokásostól. Mivel a fal üreges, a glettelőanyag vagy a habarcs egyszerűen átesne a sérült helyeken. A nagyobb lyukakat egy darab gipszkartonnal kell befoltozni. A kisebbeket viszont a következő módszerrel is kijavíthatjuk.

A madzagot a kezünkben tartva, helyezzük be a gipszkartondarabot a lyuk mögé, és igazítsuk a helyére. Ezután kötözzük a madzagot egy fadarabhoz, hogy a lap a helyén maradjon.

Vágjunk egy, a lyuknál kicsivel nagyobb darab gipszkartont. Fúrjunk a közepébe egy lyukat, ezen húzzunk át egy madzagot, melynek kössünk az egyik végére egy csomót. A gipszkartondarab másik oldalát a peremek mentén kenjük be univerzális ragasztóval.

Kisebb lyukak: az apróbb lyukakat és sérüléseket kenőkéssel felhordott glettel tömíthetjük.

Ha több lyuk van egymás közelében, használhatunk habarcssimító lapot, így a lehető leggyorsabban és legkönnyebben végezhetünk a munkával.

Acélpengés vágókéssel távolítsuk el a lyuk körüli laza részeket.

Várjuk meg, amíg megszárad a ragasztó, majd vágjuk le a madzagot és a fadarabot. A hézagot töltsük ki előre gyártott univerzális habarccsal.

Fafelületek előkészítése

Mielőtt kijavítanánk a lyukakat és csorbákat, el kell tüntetnünk minden kiálló csavart vagy szöget. Ez időigényes lehet, de a végeredményül kapott sima felület megéri a fáradságot.

 • Kalapáccsal teljesen verjünk be minden kiálló szöget.
 • A glett a száradás során zsugorodik, ezért annyit tegyünk a lyukba, hogy kicsit kipúposodjon belőle.
 • A régi festett felületeken gyakran megtalálható festékcsomókat vakaróval távolítsuk el.

Sima felületek hibáinak kijavítása

A sima fafelületek hibáinak javítására használjunk univerzális glettelőanyagot. Ügyeljünk rá, hogy teljesen sima, krémes masszává keverjük, ne legyenek benne csomók vagy buborékok.

Száradás után kézzel vagy géppel csiszoljuk le a felületét.

Hézagok és repedések tömítése

Repedések általában faelemek és a fal vagy két faelem találkozásánál keletkeznek — például az ajtólap vagy az ajtótok elemeinek találkozásánál. Minden esetben rugalmas tömítésre van szükség, amely követni tudja a fában fellépő kisebb mozgásokat. A rugalmas tömítés, más néven kitt vagy fatapasz, tubusos kiszerelésben kapható; fel hordásánál használjunk kinyomópisztolyt.

 1.  Vágjuk le a tubus csőrét, a nyílás akkora legyen, hogy vékony kittcsíkot húzhassunk vele. A tubussal egyenletesen adagolva a kittet, húzzunk egy vékony csíkot a csatlakozás mentén.
 2. A még nedves kitten húzzuk végig megnedvesített ujjunkat, hogy sima, könnyen festhető.

Festetlen fafelületek

A lyukak és repedések tömítése után a nyers fafelületeket le kell alapoznunk. Ez a művelet két lépésből áll: először kezelnünk kell a csomókat, majd le kell kennünk a felületet alapozófestékkel.

 1. A nyers fafelületet lévő csomókat kenjük le speciálisan erre a célra alkalmas szerrel. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a gyanta keresztülszivárogjon a festékrétegeken, és foltot képezzen a felületen.
 2. Amint a csomókra kent szer megszáradt, alapozóval kenjük le a faelem teljes felületét; ügyeljünk rá, hogy az alapozó mindenhová jól beivódjon.

Ha természetes hatású (natúr) fafelületet szeretnénk létrehozni, a szokásos módon csiszoljuk le a felületet, majd használjunk pácolható glettet; amikor természetes hatású fafelületet szeretnénk kapni, általában nem használunk alapozófestéket és csomók kezelésére való vegyszert.

Melyik szerszámot hol használjuk

A különböző festőszerszámot különböző felületek festésére tervezték; néhány szerszámot azonban több területen is használhatunk.

A szobafestőknek megvan a maguk kedvenc eszköze, és igyekszik a lehető legtöbbször ezt használni. Néhány szempontot azonban mégis érdemes figyelembe venni a szerszámok kiválasztásához, mivel a megfelelő szerszám gyorsíthatja a munka sebességét.

A megfelelő szerszám kiválasztása

Festőszerszámok

Ecsetek: Számtalan méretben és formában gyártják őket, hogy minden igényt kielégítsenek. A legjobb minőségű ecset a sörteecset, bár a legújabb szintetikus szálból készült termékek már kezdik megközelíteni. Utóbbiakat főleg vizes alapú festékekhez érdemes használni. Az ecseteket igazából minden munkához használhatjuk, bár a nagyobb felületekhez érdemes más termelékenyebb módszereket keresni.

Hengerek Ideális választás nagyobb felületek esetén, mert nagyon gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk velük. Birkabőrből (ez a legjobb minőség) vagy szintetikus anyagokból gyártják. A méretek45 cm és2,5 cm között váltakoznak, így könnyen kiválaszthatjuk az adott munkára legalkalmasabb hengert.

Festőpárnák A festőpárnák a hengerek vetélytársai, mivel közel azonos tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában csak egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyikkel dolgozik szívesebben. A festőpárnák használata kevesebb szennyeződéssel jár, mint a hengereké, és sokak szerint még hatékonyabbak is.

Festékszórók: Nagy felületeket gyorsan lefedhetünk velük, viszont nagyon szennyező a használatuk, emiatt a környező területeket le kell takarni maszkoló szalaggal. Nagy egybefüggő falfelületeken célszerű alkalmazni, egyébként inkább ipari célokra használják. Az aeroszolos festékszórók mégis egyre népszerűbbek, mert könnyebben cl lehet velük érni a nehezen hozzáférhető területeket, és nincs szükség a tisztán tartásukra: ha kifogytak, egyszerűen ki lehet őket dobni.

Alkalmazási területek

A fűtőtesteket ecsettel vagy aeroszolos festékszóróval fessük. A mögöttük levő felülethez legkönnyebben radiátorfestő hengerrel férhetünk hozzá.

A falak és a mennyezet felületének festéséhez a legideálisabb szerszám a festőhenger vagy a nagy festőpárna. A festőpárna használata általában kevesebb szennyeződéssel jár. A felületek pereme menten azonban 5.-7,5 cm-es ecsetet vagy kisméretű festőpárnát kell haszna ni

Az ajtókat festhetjük mini festőhengerrel, de a peremeket és a tokot 2,5…5 cm-es ecsettel kenjük le.

A lábazatot közepes méretű festőpárnával vagy 2,5..5 cm-es ecsettel fessük.

A falfülkék es az ablaknyílások általában túl kicsik ahhoz hogy hengerrel fessük őket; ezért itt használjunk7,5 cm-es ecsetet vagy közepes méretű festőpárnát

Az ajtó- es ablakszárnyakat festés előtt akasszuk e, majd aeroszolos festékszóróval fessük őket. Ha nem akarunk festékszórót használni, kisebb méretű ecsettel fessünk.

Tartsunk lépést a festőeszközök fejlődésével

Érdemes mindig tájékozódni a legújabb termékekről, mivel a gyártók egyre újabb és újabb termékekkel állnak elő; folyamatosan változik az eszközök formája, hogy kényelmesebben lehessen őket használni, és jobb minőségű munkát végeztessünk ‘velük. Kérjünk az üzletben szaktanácsot, nehogy olyan szerszámokat vegyünk, mely közel sem tud annyit, mint amennyit mi gondolunk róla.

A kültéri festéshez a Protektor kültéri falfestéket ajánljuk, a beltéri festéshez a Protektor beltéri falfestéket ajánljuk. Ha penészmentesítés érdekli akkor a penészmentesítés aloldalunkon további információkat kaphat. Ha általában tájékozódni szeretne a festékekről látogasson el festék főoldalunkra, ahol a hőszigetelő festék fajtával is megismerkedhet.

A hasznos tippek mellett tájékozódjon a költségekről is. Ebben segít kalkulátorunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top