Beltéri falfesték alkalmazástechnikája

Protektor beltéri hőszigetelő festék alkalmazástechnikai adatlapja

Termékleírás:

A PROTEKTOR beltéri hőszigetelő festék egy könnyen feldolgozható vizes bázisú bevonat, amelyet speciálisan beltéri felhasználásra fejlesztettek ki.

A bevonat különösen magas fedőképességével tűnik ki, rugalmas és hőmérséklet- valamint nedvességszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik. Mikrofinomságú üres kerámiagömbök optimalizálják épületfizikai tulajdonságait, akárcsak a felület kiemelkedő dörzsállóságát.

A bevonat nem gyúlékony (A2 tűzvédelmi osztály), mentes oldószerektől és a TÜV Rheinland által a PROOF kritériumkatalógus szerint kibocsátás szempontjából megvizsgált.

Termékmeghatározás:

A PROTEKTOR beltéri hőszigetelő festék egy prémium kategóriás bevonat, vízbázisú akril-diszperzión alapul, amely igen magas arányban tartalmaz fehér pigmensű titándioxidot valamint különféle segédanyagokat. Mikrofinomságú üres kerámiagömbök optimalizálják épületfizikai tulajdonságait és megkönnyítik a felhasználást.

Felhasználási cél:

Használható minden festésre előkészített felülethez, minden vakolatfajtához és ásványi alapfelülethez. Továbbá alkalmazható minden festékhordó alapfelülethez, mint pl. Beton, fahomlokzat, fa, fém, stb.

Tulajdonságok:

 • Vízzel hígítható, környezetkímélő és illatanyagban szegény
 • Optimálisan hat beltéri környezetben
 • Magas diffúzió áteresztőképesség
 • Kiváló fedőképesség és telítettség
 • Könnyen felvihető
 • Csekély szennyeződési hajlandóság
 • Alga- és gombásodás elleni védelem
 • Kibocsátása bevizsgált (a TÜV Rheinland „PROOF kritériumkatalógus” szerint)

 

Az alapfelület előkészítése:

Az alapfelületnek szilárdnak, száraznak, tisztának, hordképesnek, továbbá penészvirágtól, szinterrétegtől és elválasztó anyagoktól mentesnek kell lennie. A nem hordképes régi bevonatokat szakszerűen el kell távolítani.

A tapadást zavaró alapfelületet szakszerűen le kell mosni, ki kell lúgozni és/vagy átcsiszolni.

 1. Durván porózus, homokos vagy szívó alapfelületet egy alapozó réteggel kell ellátni, amire a Protektor Mélyalapozó alkalmas.
 2. A korrózióitól eltávolított részeket a festékréteg felhordása előtt a Protektor Metall primerrel kell előkezelni.
 3. A régi festékrétegeket a protektor kültéri hőszigetelő festék felhordását megelőzően alaposan meg kell tisztítani, illetve átcsiszolni. Repedéseket és károsodott helyeket arra alkalmas eszközzel ki kell javítani.
 4. Betonfelületen történő festésnél a betonvédelem értelmében a helyi rendelkezések szerinti megfelelő előkezelés szükséges.
 5. A réteg tartós tapadása só kicsapódásos (salétromos felület) felületeknél értelemszerűen nem biztosítható.

Előkészítés:

PROTEKTOR beltéri hőszigetelő festék kenéssel, hengerrel, vagy szórásos eljárással hordható fel. A festék feldolgozásra készen van beállítva, azonban a jobb kenhetőség érdekében maximum 5% desztillált vízzel hígítható. Amennyiben airless-szórókészüléket használunk, a készülék gyártójának kezelési utasításait figyelembe kell venni. Ebben az esetben a festéket csak hígított állapotban (kb. 10% desztillált vízzel) használjuk. A viszonylag nagy kerámia golyócskák miatt 0.019 collos vagy annál nagyobb átmérőjű fúvókát használjunk. Az anyag nyomása ne haladja meg a 100 bart. A szűrő alkalmazásától teljes mértékben el lehet tekinteni illetve csak nagy szemű szűrőt használjunk. A feldolgozás során ügyelni kell arra, hogy az 50c alatti feldolgozási hőmérséklet alá ne süllyedjen se a levegő se a felület hőmérséklete. Ez a száradás teljes időtartamára is érvényes.

Felhasználás előtt illetve hosszabb munkamegszakítást követően az anyagot feldolgozás előtt arra alkalmas eszközzel alaposan át kell keverni.

A levegő hőmérsékletének és relatív páratartalmának átlagos értékei mellett (250c / 65%) az egyes rétegfelhordások között legalább 2 órás száradási időt kell tartani. A végső bevonat száradási ideje legalább 48 órát tesz ki. Ezen idő alatt a réteg még szennyeződésre érzékeny s ezért elszíneződő szennyeződéssel szemben védeni kell.

Feldolgozási hőmérsékletek:

Ahhoz, hogy a rendszerbevonat feldolgozása során optimális eredményt érjünk el, a lefestendő tárgy 5-250c-os felületi hőmérséklete szükséges.

[info]

Mire ügyeljünk különleges módon:

A festéket nedves illetve olajos olajszármazékot tartalmazó, zsíros felületre tilos felhordani. Penészes falfelületet alaposan, több napig szakszerűen penészmentesítsünk, szükség esetén kérjük ki szakember véleményét. Amennyiben fennáll a sókicsapódás (salétromosodás) kockázata, abban az esetben előbb a salétromosodást kiváltó okot kell megszüntetni, megbizonyosodni, hogy nem salétromosodás nem lép fel és utána lehet csak a Protektor festéket felhordani.

[/info]

Szerszámok tisztítása:

A pemzlit és az ecsetet használat után azonnal és alaposan vízzel meg kell tisztítani. Amennyiben szórókészüléket használtunk, a készülék gyártójának használati utasításait kell követni. Rászáradt maradékanyagokat adott körülmények között mechanikai úton kell eltávolítani.

Műszaki adatok:

 • Sűrűség 200c-nál:                      0.922 g/dm3
 • Fényességi fok:                           tompa-matt
 • Fedőképesség:                            2. Osztály (400µm szárazréteg vastagság)
 • Nedves dörzsállóság:               2. Osztály
 • Krétásodási fok:                          0.5
 • Viszkozitás (200c)                     10000 mPas

Tárolás:

Hűvös, de fagymentes helyen. Eredeti, lezárt kiszerelésben legalább 12 hónapig tárolható. A gyártási időt lásd a vödrön.

Minőségbiztosítás:

Termékeink a legkorszerűbb gyártóberendezéseken készülnek és a minőség vizsgálata a folyamatosan a legmodernebb laboratóriumokban történik. A gyártó rendelkezik a din en iso 9001 minőségirányítási rendszer irányelvei szerinti tanúsítvánnyal.

Biztonsági intézkedések:

Minden, a biztonság szempontjából lényeges adat szerepel a biztonságtechnikai adatlapokon.

 

Általános információk:

Ez a műszaki adatlap a legjobb tudásunk szerint ad tanácsot. Mivel a felhasználási feltételek is csak elképzelhetőek, amelyeket nem ismerünk, ezért ez a tanácsadás kötelezettségek nélküli. Ezenkívül a fejlesztés érdekében műszaki változtatásoknak illetve az ezekből következő termékjellemzők változásának jogát fenntartjuk. Egy újabb kiadás megjelenésével ez a műszaki információ érvényét veszíti. Megállapodások és biztosítékok alapvetően írásos formát igényelnek.

Kiállítva: 2011. Január

Scroll to Top