Fafesték alkamazástechnikája

Protektor kültéri hőszigetelő fafesték alkalmazástechnikai adatlapja

Termékleírás:

A PROTEKTOR kültéri hőszigetelő fafesték egy könnyen feldolgozható vizes bázisú bevonat, amelyet speciálisan kültéri fafelületek védelmére fejlesztettek ki.

A bevonat különösen magas fedőképességével tűnik ki, rugalmas és hőmérséklet- valamint nedvességszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik. Extrém módon ellenáll a a különféle időjárási és környezeti hatásoknak. Mikrofinomságú üres kerámiagömbök optimalizálják épületfizikai tulajdonságait, akárcsak a felület kiemelkedő dörzsállóságát.

A PROTEKTOR kültéri hőszigetelő fafesték diffúzió képes (pontatlanul: „légzőképes”) ugyanakkor vízzel és csapadékkal szemben ellenálló. A épület bevont szerkezeti elemeit szárazon tartja. E mellett energiamegatarítási célokra is használható, mivel a szárazabb falak hőszigetelő képessége megnő, és e mellett magas hővisszaverő tulajdonsággal is rendelkezik.

A PROTEKTOR kültéri hőszigetelő fafesték kifejezetten rugalmas (Nyúlási képessége: kb. +150%) és ezáltal rendelkezik repedésáthidaló képességgel is. Ezáltal a fafelület nedvességtartalma csökken, hozzájárul hogy a fafelületek évekig úgy nézzen ki mintha frissen festették volna.

Alap:

PROTEKTOR kültéri hőszigetelő fafesték egy prémium kategóriás bevonat, vízbázisú akril-diszperzión alapul, amely igen magas arányban tartalmaz fehér pigmensű titándioxidot valamint különféle segédanyagokat. Mikrofinomságú üres kerámiagömbök optimalizálják épületfizikai tulajdonságait és megkönnyítik a felhasználást.

Felhasználási cél:

Használható minden festésre előkészített fafelülethez, amely a nyers fáig le van csiszolva, ki van szárítva és a későbbi gyantaképződés kizárható.

Tulajdonságok:

 • Vízzel hígítható, környezetkímélő és illatanyagban szegény
 • Vízhatlan és ellenáll a csapadéknak
 • Extrém módon ellenáll az UV és időjárási hatásoknak
 • Ellenáll a különböző káros anyagoknak és környezeti terheléseknek
 • Magas diffúzió áteresztőképesség
 • Kiváló fedőképesség és telítettség
 • Kitűnő tapadóképesség
 • Könnyen felvihető
 • Csekély szennyeződési hajlandóság
 • Csökkenti a repedésképződést, hajszálrepedéseket átfedi
 • Alga- és gombásodás elleni védelem

Az alapfelület előkészítése:

Az alapfelületnek szilárdnak, száraznak, tisztának, hordképesnek, továbbá szinterrétegtől és elválasztó anyagoktól mentesnek kell lennie. A tökéletes tapadás miatt az esetleges korábbi festékréteget el kell távolítani és a nyers fáig le kell csiszolni a felületet. Lazúros, olajos, zsíros, olajszármazékot tartalmazó, és gyantás kiválásra elképzelhető felületre  felhordani tilos. Fa típusától és előkészítésétől függően próbaalapozást és próbafestést kell végezni!

A régi festékrétegeket a PROTEKTOR kültéri hőszigetelő fafesték felhordását megelőzően alaposan meg kell tisztítani, illetve átcsiszolni. Repedéseket és károsodott helyeket arra alkalmas eszközzel ki kell javítani. Fa típusától és előkészítésétől függően próbaalapozást és próbafestést kell végezni!

Előkészítés:

PROTEKTOR beltéri hőszigetelő fafesték kenéssel, hengerrel, vagy szórásos eljárással hordható fel. A festék feldolgozásra készen van beállítva, azonban a jobb kenhetőség érdekében maximum 5% desztillált vízzel hígítható. Amennyiben airless-szórókészüléket használunk, a készülék gyártójának kezelési utasításait figyelembe kell venni. Ebben az esetben a festéket csak hígított állapotban (kb. 10% desztillált vízzel) használjuk. A viszonylag nagy kerámia golyócskák miatt 0.019 collos vagy annál nagyobb átmérőjű fúvókát használjunk. Az anyag nyomása ne haladja meg a 100 bart. A szűrő alkalmazásától teljes mértékben el lehet tekinteni illetve csak nagy szemű szűrőt használjunk. A feldolgozás során ügyelni kell arra, hogy az 50c alatti feldolgozási hőmérséklet alá ne süllyedjen se a levegő se a felület hőmérséklete. Ez a száradás teljes időtartamára is érvényes.

Felhasználás előtt illetve hosszabb munkamegszakítást követően az anyagot feldolgozás előtt arra alkalmas eszközzel alaposan át kell keverni.

A levegő hőmérsékletének és relatív páratartalmának átlagos értékei mellett (250c / 65%) az egyes rétegfelhordások között legalább 2 órás száradási időt kell tartani. A végső bevonat száradási ideje legalább 48 órát tesz ki. Ezen idő alatt a réteg még szennyeződésre érzékeny s ezért elszíneződő szennyeződéssel szemben védeni kell.

Feldolgozási hőmérsékletek:

Ahhoz, hogy a rendszerbevonat feldolgozása során optimális eredményt érjünk el, a lefestendő tárgy 5-250c-os felületi hőmérséklete szükséges.

Szerszámok tisztítása:

A pemzlit és az ecsetet használat után azonnal és alaposan vízzel meg kell tisztítani. Amennyiben szórókészüléket használtunk, a készülék gyártójának használati utasításait kell követni. Rászáradt maradékanyagokat adott körülmények között mechanikai úton kell eltávolítani.

Műszaki adatok:

 • Sűrűség 200c-nál:                      0.923 g/dm3
 • Fényességi fok:                           tompa-matt
 • Fedőképesség:                            2. Osztály (400µm szárazréteg vastagság)
 • Nedves dörzsállóság:               2. Osztály
 • Krétásodási fok:                          0
 • Szakadási nyúlás                        kb. 150%
 • Viszkozitás (200c)                     6000 mPas

Tárolás:

Hűvös, de fagymentes helyen. Eredeti, lezárt kiszerelésben legalább 12 hónapig tárolható. A gyártási időt lásd a vödrön.

Minőségbiztosítás:

Termékeink a legkorszerűbb gyártóberendezéseken készülnek és a minőség vizsgálata a folyamatosan a legmodernebb laboratóriumokban történik. A gyártó rendelkezik a DIN EN ISO 9001 minőségirányítási rendszer irányelvei szerinti tanúsítvánnyal.

Biztonsági intézkedések:

Minden, a biztonság szempontjából lényeges adat szerepel a biztonságtechnikai adatlapokon.

Általános információk:

Ez a műszaki adatlap a legjobb tudásunk szerint ad tanácsot. Mivel a felhasználási feltételek is csak elképzelhetőek, amelyeket nem ismerünk, ezért ez a tanácsadás kötelezettségek nélküli. Ezenkívül a fejlesztés érdekében műszaki változtatásoknak illetve az ezekből következő termékjellemzők változásának jogát fenntartjuk.

Egy újabb kiadás megjelenésével ez a műszaki információ érvényét veszíti.

Megállapodások és biztosítékok alapvetően írásos formát igényelnek.

Kiállítva: 2011. Január

 

Scroll to Top