Penészmentesítés alkalmazástechnikája

Protektor beltéri bevonat alkalmazástechnikája

Azért, hogy a Protektor bevonat maximálisan ki tudja fejteni penészmentesítő* képességét, az alkalmazástechnikai előírásokat teljes körűen be kell tartani.

Hogyan működik, hogyan hat?

A Protektor beltéri penészmentesítő bevonat penészmentesítő képességét nem kémiai, hanem fizikai úton éri el. A kerámiatartalmú bevonat hőkamerás mérések alapján egy melegebb felületet képez a kifestett felületen, így a páralecsapódás valószínűsége és a penészképződés kockázata lecsökkenhet.

Penészes fal előkészítése

  1. Penészmentesítő szerrel mossuk le a penészes foltokat, a szennyeződéseket. Ha mechanikai eljárást is igényel a penészes falfelület megtisztítása, akkor nedvesítsük be a falat. Száraz falon a kaparás hatására a penész továbbterjedhet, mert a levegőben a spórák szétszóródnak. Ügyeljünk a saját egészségünkre is, mindenképp használjunk a kaparás közben porvédő maszkot. Ahol biztosra akarunk menni, hogy a penész ne jöjjön elő, ott akkor is penészmentesítsük a felületet, ha korábban nem volt penész és nem is látunk penésznyomokat.
  2. Tapéta esetén, ha a tapéta vagy a tapétaragasztó tartalmaz szerves részeket az a penészgombáknak táptalaja lehet. Ezeket mindenképp távolítsuk el. Penészes tapéta eltávolítása után a falat akkor is penészmentesíteni kell, ha nem látszódnak a penészes felületek.
  3. Penészes falat és ahol a penészesedés kockázata (mechanikai és geometriai hőhidak, ablakok és ajtók környéke, légmozgás előtt eldugott helyek, hőhidas felületek, nagyobb páraterhelésnek kitett felületek) fennállhat, ajánlott több napig penészmentesíteni, hogy a mélyebb glettrétegben illetve a vakolatban megtelepedő penészgomba spórákat is ki tudjuk irtani.
  4. Amennyiben a falat újra kell glettelni, a glettelt felületet is ajánlott penészmentesítő szerrel átkenni.
  5. A penészmentesítési előkészületek elvégzése után jöhet az alapozás és a festés.

Festési előkészületek

A festés megkezdése előtt először is gondoskodjunk bútoraink védelméről. Szerezzünk be takarófóliát, hullámpapírt, ragasztószalagot! Alaposan vonjunk be mindent fóliával és ragasszuk le, így megkímélhetjük kanapénkat, szekrényeinket az esetlegesen rászáradó festékektől és más alkalmazni kívánt szerektől.

A festeni kívánt felületet először Protektor mélyalapozóval festjük át egy rétegben. A mélyalapozót tiszta vízzel 1:4 arányban hígítsuk.

Az alapozó megszáradása után a Protektor beltéri penészmentesítő bevonatot két rétegben felvisszük a felületre. A festéket maximum 5% desztillált víz hozzáadásával hígíthatjuk. Felhordás előtt és hosszabb leállások után alaposan felkeverjük. Felhordási hőmérséklet: +10°C – 30°C fok között. Két réteg között meg kell várni hogy az első réteg kiszáradjon, amely hőmérséklettől függően 1-3 óra.

A teljes festhető felületet a Protektor penészmentesítő és hőszigetelő festékkel ajánlott kifesteni a maximális hatás elérése végett.

Olajos, zsíros olajszármazékot tartalmazó felületre felvinni tilos. Amennyiben felmerül a salétromosodás valószínűsége vagy előfordult a salétromosodás kockázata, akkor kérje ki szakember véleményét az előkészítés során. A kerámiatartalmú bevonat a falszerkezet salétromosodási problémáját  nem tudja megszüntetni, mivel a sókicsapódás a fal belsejéből kiáramló nedvesség felületi elpárolgásával rakódik le, az ebben az esetben előforduló penészesedési problémát sem tudja a Protektor festék megoldani.

*Fontos:

A Protektor festék nem vegyi úton hat, hanem a penészképződés valószínűségét azáltal csökkenti, hogy csökkenti a páralecsalódás előfordulását, csökkenti a felületi hőmérséklet különbségeket. Azaz fizikai úton csökkenti a penészesedés előfordulásának gyakoriságát. A festék önmagában nem rendelkezik penészölő képességgel, a tökéletesen penészmentesített felületen viszont tartós penészmentességet tud elérni. Amennyiben a penészgomba spóra – amit szabad szemmel nem mindig látunk – a festék alatt megmarad, abban az esetben a penészesedés gyorsan előjöhet. Ezért a  minél jobb hatás elérése végett az összes felületet, ahol Protektor festéket alkalmazunk penészmentesíteni kell több napig.

Ajánlott a láthatóan penészes felületek mellett a kritikus felületeket is penészmentesíteni: mechanikai és geometriai hőhidak, ablakok és ajtók környéke, légmozgás előtt eldugott helyek, hőhidas felületek, nagyobb páraterhelésnek kitett felületek. A maximális hatás elérése végett a teljes felületet ajánlott penészmentesíteni, majd kifesteni. Ebben az esetben a penészesdés újbóli előfordulási kockázata nagymértékben lecsökken, de különösen extrém esetekben előfordulhat, hogy kiújul. (Eddig az estek  kb. 0,1-0,2 % -ban fordult elő.)

Scroll to Top