Protektor kültéri falfesték – hőszigetelés vizsgálat

Vizsgálati jelentés

a Protektor homlokzati bevonat hő- és nedvességtechnikai tulajdonságairól

Kísérlet: Vízgőz távozás egy tégla + mészcement vakolat + festés felületből

Kísérlet eredménye: A Protektor bevonat membránfunkcióval rendelkezik. Átereszti a vízgőzt az építőanyag belsejéből kifelé.

Ezáltal gondoskodik a falazat felesleges nedvességtartalmának elpárolgásáról anélkül, hogy légmentesen le lenne zárva.
Természetesen a vízálló kerámiaüreges test következtében a Protektor festékrétegben csekélyebb nedvességleadás lép fel, mint az összehasonlított festékben.  A kereskedelemben kapható szokásos homolkzatfestéhez viszonyított különbség mindazonáltal elhanyagolhatóan csekély és a növekvő kísérleti idővel tovább csökken. Azaz a Protektor kültéri festék pára-diffúzióképes, hozzájárul a falak kiszáradásához, azáltal hogy nem zárja le a falat..  

Kísérlet: Folyékony víz (csapóeső) felvétele a bevonatfelületen keresztül szívóképes építőanyagokban.

Vizsgálati jelentés

a Protektor homlokzati bevonat hő- és nedvességtechnikai tulajdonságairól

Kísérlet eredménye: A Protektor bevonat a folyékony vizet (vagyis csapóesőt) csak csekély mértékben hagyja a falazatba illetve a szívóképes aljzatokba behatolni. Ezért aztán az Protektor nedvességzáró hatással rendelkezik.
A kereskedelemben kapható hagyományos homlokzatfesték összehasonlíthatatlanul több vizet szívott fel, ami tisztán optikailag is látható. Alapjában véve az építőanyagba behatoló víz számottevően növeli az építőanyag hővezetőképességét. Mindazonáltal az építőanyag magasabb hővezetőképessége az eredetileg tervezettnél rosszabb U-értékhez vezet.  A Protektor bevonat kedvező hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy páraáteresztő (pára-diffúzióképes) kerámiaüreges testet tartalmaz. Továbbá a Protektor festék-rétegben fellelhető akril bázisú diszperziós termékek tömítő hatással rendelkeznek a folyékony vízzel szemben. A gázhalmazállapotó víz (vízgőz) összehasonlíthatatlanul mozgékonyabb és átjuthat a Protektor bevonaton, amely miatt a membrán kifejezés itt helytálló.

Egyéb:

A vizsgált Protektor bevonat parányi üveggömböket tartalmaz, úgynevezett kerámia buborékokat. Ezek részleges vákuumot tartalmaznak. A Protektor bevonat nagyon jó fedőképességgel rendelkezik és jól feldolgozható. Nagyon vastagfolyású és nem hajlamos csöpögésre. A bevonat vastagsága 1000 kg/m3-rel kb. a vízével összehasonlítható. Ennek az oka ismételten csak az alacsony tömítettségű vákuumhatású üreges gömbök, amelyek a fehér színpigmensek magasabb tömítettségét kiegyenlítik. Ebből adódóan a Protektor bevonat csekély litersúllyal rendelkezik és így könnyen felvihető az állványzatra. Egy hagyományos homlokzatfesték kb. 60%-kal magasabb litersúllyal rendelkezik.

Összefoglalás:

A Protektor bevonat alapvetően erőteljes eltéréseket mutat egy hagyományos homlokzatfestékkel szemben, azért alapjában véve teljesen különböző termékekről van szó.

Feldolgozhatóság

A Protektor esetében egy igen jól fedő bevonatról van szó, amely tisztán dolgozható fel és csak kevésbé hajlamos elcsöppenésre. A festék csekély sűrűsége által könnyebben juttatható fel az állványzatokra, mint más festékek.
A kereskedelemben kapható homlokzatfesték jóval magasabb litersúlyú és lényegesen hígabb folyású, ezért inkább hajlamos az elcseppenésre és szétfröccsenésre.

 

Vizsgálati jelentés

a Protektor homlokzati bevonat hő- és nedvességtechnikai tulajdonságairól

Vízgőzáteresztő képesség

A vizsgált, kereskedelemben kapható falfestékkel összehasonlítva a Protektor kitűnő vízgőzáteresztő képességgel (páraáteresztő képesség) rendelkezik. A Protektor ezért a felesleges nedvességet ki tudja vezetni a falazaton keresztül anélkül, hogy légmentesen zárt lenne.

Vízbehatolási képesség (pl. csapóeső vagy állóvíz)

A vizsgált, kereskedelemben kapható falfestékkel szemben a Protektor lényegesen magasabb tömítő hatással rendelkezik folyékony vízzel, pl. csapóesővel vagy állóvízzel szemben.

Membránfunkció

A Protektor jelentősen gátolja a víz belépését, ezzel együtt a vízgőz kiáramlását bentről lehetővé teszi. Így egyértelműen megállapítható membránfunkciója.

A bevont építési felületek átmelegedése

A fehér Protektor bevonat szabadtéri kísérletek során tűző napsütésben lényegesen kisebb mértékű átmelegedéshez vezet, mint egy összehasonlító felület.
Ha erős napfényelnyelő felületeket Protektor festékkel vonunk be, az épületfelület alacsonyabb nyári felmelegedéséből lehet kiindulni, mint azt megelőzően. Ezért megállapítható, hogy egy klímaberendezés üzemeltetéséhez szükséges elektromos áramellátás csökkenthető és így az energiaköltségek mérsékelhetők lesznek.

 

Vizsgálati jelentés

a Protektor homlokzati bevonat hő- és nedvességtechnikai tulajdonságairól

Fűtési mintakísérlet kísérleti házakon

Itt két kis és hasonló építésű módú ház került vizsgálatra a Protektor és egy hagyományos falfesték összehasonlításában. A házikókat kívül és belül is ellátták a bevonattal. Hőforrásként a házakban egy-egy izzólámpa volt, amely köztudottan teljesítményének 95%-át hőenergiaként adja le.  Egy konstans 30 perces időtartamot követően megmérték a házikók belső hőmérsékletét. Ennek során a Protektor festékkel bevont házban egyértelműen magasabb belső hőmérséklet volt tapasztalható, úgy csak a belső hőforrásnál, mint a kintről és bentről érkező hősugárzást illetően.
Az Protektor festékkel bevont ház magasabb belső hőmérséklete a jobb hőszigetelés eredménye.

Az ide tartozó kísérlet:

Jelmagyarázat:
A + B        csak belső fűtés
C + D        csak külső fűtés
E + F        kűlső és belső fűtés

A kísélet hat külön lépésre (A-F) osztódott szét, az első két kísérlet során (A + B) először csak a belső világítás volt felkapcsolva. Egy elégséges lehűlési fázist követően csak a külső világítás volt felkapcsolva (C + D). A létrejövő hőmérsékleteket hőmérővel és termográf kamerával rögzítették és dokumentálták.
A két utolsó kísérleti folyamatban (E + F) mindkét energiaforrás be lett kapcsolva (külső + belső) majd az összmagatartást figyeltük meg.

Minden kísérlet 30 perces kísérleti idő alatt került végrehajtásra.

Összefoglalás:

Az A + B és az E + F kísérletek esetében a belső hőmérsékletet egymással kell összehasonlítani. Mindkét esetben megállapítást nyert, hogy a Protektor festékkel kezelt ház belül szignifikáns mértékben magasabb belső hőmérsékleteket mutatott, mint a normál festékkel kezelt ház. A C + D kísérlet során csak a tetőcserép kapott felülről fűtést.
Egy külső hőforrásról érkező felmelegedésnél megállapítható, hogy a Protektor festékkel nem kezelt tetőcserép sokkal magasabb hőmérsékletet mutatott, mint a kezelt. Azaz a nem kezelt tetőcserép hőfelvétele magasabb, mint a Protektor festékkel kezelt cserépé.

 

 

Scroll to Top